niedziela, 27 listopada 2011

Tarta "ROZETA"

 Ciasta i wypieki to właściwie domena żony ale czasem ja zabawiam się też w półcukiernika, tylko staram się nie odbierać Jej berła ...to chyba zrozumiale ../;-) 
Składniki.
Ciasto.
* 30 dag mąki pszennej(typ500);
* ¾ szkl. płatków owsianych zmiksowanych;
*12,5 dag masła;¹)
* 10 dag cukru pudru;
* ok 100 ml śmietany (może być lekko kwaśna);
* 1 żółtko.
Obłożenie.
* 2 budynie ananasowe lub brzoskwiniowe;
* 1 l mleka;
* 4 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru),
* 7,5 dag masła; ²)
* 1 puszka ananasa w plastrach;
* 1 puszka brzoskwiń w syropie.
........................
¹) jest to 5/8 kostki 200 g łatwo więc „odważyć”.
²) pozostałe masło z kostki 200g.
Wykonanie.
Zagnieć ciasto z wszystkich składników, włóż na 1 godzinę do chłodziarki .
Wyłóż ciastem formę do tarty, ponakłuwaj je dość gęsto widelcem piecz w temp 200ºC ( z termoob. 180ºC), ok 30 min (na złoto).
Podczas pieczenia ugotuj budyń wystudź, „robotkiem” z trzepaczkami roztrzep, dodając masło.
Po upieczeniu ciasta wystudź je lekko, wyłóż na wierzch budyń i rozprowadź równomiernie.
Odsączonymi owocami udekoruj powierzchnię deseru (w środek możesz włożyć truskawkę, nawet mrożoną), wstaw do ochłodzenia, najlepiej na klika godzin.
Możesz podawać na „pierzynce” z bitej śmietany lub „Śnieżki”.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz