Składniki.
* 1,2 kg mąki (450) +0,2kg do podsypki;
* 25 dag margaryny(„Kasia”);
* 10 dag drożdży świeżych;
* 1½ szkl cukru + 1 łyżeczka do smarowania;
* 6 jaj + 1 do smarowania;
* 1½ szkl. mleka + 50 ml do smarowania;
* 1 cukier wanilinowy;
* 1 krem ajerkoniakowy Dr Oetkera);
* 300 ml mleka (mocno schłodzonego);
* dowolne konfitury (użyłem własne wiśnie w syropie);
* ananasy w plastrach (puszka 340 masy);
* polewa czekoladowa, cukier puder, wiórki kokosowe;
* tłuszcz do smarowania blachy.(ok5 dag).
Dodatkowy sprzęt:formy do pieczenia rurek.
Wykonanie.
Zaczyn: drożdże, łyżeczka cukru, łyżeczka mąki, ciepłe mleko. Mąkę przesiej przez sito, dodaj cukry. Jaja połącz z rozpuszczoną margaryną miksując na dużych obrotach, wlej do mąki, dodaj drożdże wyrób ciasto na jednolitą masę, pozostaw do wyrośnięcia na ok 60minut.
RURKI
Kawałkami rozwałkuj ciasto na grubość ok 2 mm (używam karbowanego wałka, który uważam za za rewelacyjne narzędzie kuchenne!) potnij na paski szer.1-1,5 cm, nawiń na metalowe rurki do pieczenia(nie trzeba ich smarować).
Uwaga: przy szerszym końcu dbaj by ciasto nie zachodziło za brzeg formy(!) bo będzie niemożliwe jej wyjęcie po upieczeniu.
Jajo, łyżeczkę cukru oraz 50-ml mleka roztrzep porządnie w szklance.
Po ułożeniu na blasze rurek posmaruj je rozbełtanym jajkiem.
Piecz w temp160º C z termoobiegiem do zrumienienia (ok 15-20 minut). Po lekkim ostudzeniu zdejmij z foremek, wystudź. Napełnij kremem ajerkoniakowym Dr.Oetkera (wg przepisu na opakowaniu), uzupełniając wiśniami z konfitur, posmaruj wierzch polewą czekoladową i posyp wiórkami kokosowymi.
ROGALIKI.
Plastry ananasa po odsączeniu pokrój na 4 części.
Ciasto rozwałkuj jak do rurek potnij na trójkąty(ok10x15x15) włóż ¼ plastra ananasa zawiń uformuj rogalik. Na blasze układaj w odległości ok ½ „grubości” rogalika jeden od drugiego. Posmaruj jak rurki, piecz jw ok 20 min. Po wyjęciu upieczonych jeszcze gorące posmaruj powtórnie rozbełtanym jajem.
Rogaliki z nadzieniem z konfitur (wiśnie, inne w syropie odsącz na sitku) zawijaj przy końcach nieco uciskając aby sok nie wypływał podczas pieczenia.
Przed pieczeniem również posmaruj rozbełtanym jajem.
Wystudzone rogaliki możesz posypać tylko cukrem pudrem albo postąpić jak z rurkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz