Składniki.
* 1 duży kabaczek (ok.40cm);
* 3-4 cebule (śr.5-7 cm);
* 6 ziemniaków ( wielkość jak cebule);
* 10 dag pieczarek;
* 1-2 szklanki ryżu ugotowanego;
* 4 średniej wielkości kiełbaski (ok.25 dag);
* 1duża łyżka smalcu (lub margaryny);
* 2 jajka;
* 200 ml śmietany 18%;
* 100ml mleka;
* 10-15 dag sera żółtego;
* 1 łyżka tartej bułki lub kaszy kukurydzianej;
* 4 łyżeczki bazylii suszonej;
* 3-4 cebule (śr.5-7 cm);
* 6 ziemniaków ( wielkość jak cebule);
* 10 dag pieczarek;
* 1-2 szklanki ryżu ugotowanego;
* 4 średniej wielkości kiełbaski (ok.25 dag);
* 1duża łyżka smalcu (lub margaryny);
* 2 jajka;
* 200 ml śmietany 18%;
* 100ml mleka;
* 10-15 dag sera żółtego;
* 1 łyżka tartej bułki lub kaszy kukurydzianej;
* 4 łyżeczki bazylii suszonej;
* 2-4 ząbki czosnku lub czosnek granulowany;
* sól, pieprz;
* sól, pieprz;
* 1 łyżeczka curry.
Wykonanie.
*Kabaczek (nie obieraj), przekrój wzdłuż na 4 części wydrąż nasiona, poszatkuj na jak najcieńsze plastry. Jeśli użyjesz mniejszych kabaczków nie trzeba usuwać nasion.
*Ziemniaki obierz, surowe, poszatkuj jak najcieniej.
*Cebulę na pół i w jak najcieńsze piórka.
*Ryż ugotowany jeszcze ciepły wymieszaj z curry.
*Pieczarki, jeśli trzeba obierz i też pokrój jak najcieniej, wrzuć je na tłuszcz ( mała łyżeczka smalcu/margaryny), obsmaż lekko i posól.
*Kiełbaski pokrój bardzo cieniutko w plasterki, akurat miałem z zamrażarki wyjęte i "kroiłem" je na szatkownicy (taka mała wielkości tarki). Polecam ten sposób, wykorzystuję go bardzo często!
Brytfannę (lub inne naczynie żaroodporne (4-5 l) posmaruj wnętrze smalcem/margaryną, obsyp tartą bułką/kaszą kukurydzianą.
*Ziemniaki obierz, surowe, poszatkuj jak najcieniej.
*Cebulę na pół i w jak najcieńsze piórka.
*Ryż ugotowany jeszcze ciepły wymieszaj z curry.
*Pieczarki, jeśli trzeba obierz i też pokrój jak najcieniej, wrzuć je na tłuszcz ( mała łyżeczka smalcu/margaryny), obsmaż lekko i posól.
*Kiełbaski pokrój bardzo cieniutko w plasterki, akurat miałem z zamrażarki wyjęte i "kroiłem" je na szatkownicy (taka mała wielkości tarki). Polecam ten sposób, wykorzystuję go bardzo często!
Brytfannę (lub inne naczynie żaroodporne (4-5 l) posmaruj wnętrze smalcem/margaryną, obsyp tartą bułką/kaszą kukurydzianą.
Układaj kolejno warstwy:
>połowę ziemniaków,> połowę kiełbasy,> połowę ryżu,> całość cebuli, >całość pieczarek,> 2/3 kabaczka,> pozostałe ziemniaki,> pozostałą kiełbasę, > pozostały ryż,>posyp całość bazylią,> posól,> posyp pieprzem, > rozłóż na wierzchu resztę kabaczka, polej dobrze wymieszanymi : czosnkiem zmiażdżonym lub granulowanym, jajkami, śmietaną i mlekiem. Ugnieć lekko, posyp jeszcze lekko solą , przykryj zapiekaj w piekarniku >220ºC (jeśli z termo-obiegiem to 190-200º C).
>połowę ziemniaków,> połowę kiełbasy,> połowę ryżu,> całość cebuli, >całość pieczarek,> 2/3 kabaczka,> pozostałe ziemniaki,> pozostałą kiełbasę, > pozostały ryż,>posyp całość bazylią,> posól,> posyp pieprzem, > rozłóż na wierzchu resztę kabaczka, polej dobrze wymieszanymi : czosnkiem zmiażdżonym lub granulowanym, jajkami, śmietaną i mlekiem. Ugnieć lekko, posyp jeszcze lekko solą , przykryj zapiekaj w piekarniku >220ºC (jeśli z termo-obiegiem to 190-200º C).
Po 60 min. wierzch zapiekanki posyp serem utartym na wiórki , wstaw już odkryte naczynie, do zapieczenia powierzchni sera.
Zapiekałem w brytfannie o wymiarach 36 x 21 x 7 (cm).
Całość zapiekania ok. 80 min.
Czas przygotowania ok 20-30 min.
Jedna z ulubionych zapiekanek moich „Tyranek”, przegrał z nią nawet ryż z jabłkami. Właściwie ulubione są wszystkie, że One, biedulki ,"zawsze poświęcają się", tylko degustując je.
Apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuń