środa, 23 listopada 2011

Smalec mortadelowo paprykowy

 Jedną z naszych niemal narodowych potraw jest smalec, wiosną w towarzystwie ogórka małosolnego później z ogórkiem kwaszonym, cebulką. Nie może też zabraknąć tego specyału pośród moich przepisów. To jedna z jego wersji. Zaręczam, ta też sprawdzona przez wiele osób, z bardzo pozytywną opinią.
Składniki.
- 75 dag słoniny;
- 50 dag mortadeli;
- 30 dag cebuli;
- 1 papryka świeża;
- 1 duże jabłko winno-kwaśne;
- ½ szkl. szczypioru (mam własny suszony z „siedmiolatki”) dodatek niekonieczny;
- garść pomidorów suszonych(również własne) dodatek niekonieczny;
- 1 czubata łyżka majeranku;
- sól, pieprz naturalny świeżo mielony
(przeważnie używam zielony).
Wykonanie.
Słoninę przekręć przez maszynkę i sitko „kiełbasiane”, tak samo mortadelę, cebulę, jabłko ( w kolejności takiej jak wpisałem).
Paprykę pokrój w najdrobniejszą kostkę (nie przez maszynkę dlatego że w niej sok wyciśniesz!).
Pomidory posiekaj również jak najdrobniej.
Do rondla wrzuć słoninę, po częściowym wytopieniu dodaj mortadelę , gdy słonina zacznie przybierać barwę słomkową dodaj cebulę, gdy ta zacznie lekko zmieniać barwę dodaj jabłko. Po odparowaniu soku z jabłka (tłuszcz przestanie pienić się) dodaj paprykę i sól. Trzymaj na małym płomieniu jeszcze ok 10 minut, zdejmij z ognia, dodaj pieprz i majeranek wymieszaj. Studź szybko wstawiając rondel do misy z wodą , mieszaj od czasu do czasu.
Gdy tłuszcz zacznie stygnąć(mętnieje) przekładaj do pojemników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz