piątek, 25 listopada 2011

Karkówka obiadowa

Składniki podstawowe( na 8 osób).
* 8 plastrów karkówki (grub. ok 1 cm);
* 8 plastrów boczku wędzonego(ok. 5 mm);
* 50ml keczupu lub musztardy;
* 2-4 bardzo duże cebule;
* 10 dużych(!)kapeluszy grzybów suszonych;
* 10 ml sosu sojowego lub 25 ml maggi; 
* sól oraz suszone: bazylia i oregano, pieprz zielony świeżo zmielony.
Do pieczenia:
* ok 40 cm foli/rękawa do pieczenia.
Serwowałem z kostką a'la frytki: (na 8 osób):
* 1,2 kg ziemniaków;
* ok 80 ml oleju do smażenia (używam do takiego smażenia olej ryżowy);
* 4-5 ząbków czosnku;
* sól, cząber, lub tymianek.

 Wykonanie.
W minimalnej ilości wody namocz kapelusze grzybów na dzień przed sporządzaniem/przyprawieniem karkówki do obróbki termicznej.
Plastry karkówki lekko(!) poklep tłuczkiem lub potraktuj karbowanym wałeczkiem, skrop sosem sojowym lub maggi (ostateczność!), posól, posmaruj po obu stronach keczupem/musztardą, posyp bazylią i oregano.
Cebulę pokrój w dość grube (ok 5-7mm) plastry (10 szt.).
Układaj na przemian: karkówka, grzybek, cebula, boczek, z przodu i na końcu połóż grzyby i plasterki cebuli.
Całość włóż, niezbyt ciasno ściskając, w rękaw do pieczenia
Całość polej, już w rękawie, wodą (ok 50ml) pozostałą po moczonych grzybkach.
Ułóż na blasze, włóż do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę na 200°C (180°C z termo-obiegiem) po ok 1 godz wytnij okno w górnej części rękawa, pozostaw w jeszcze włączonym w piekarniku na ok 10-15 minut, celem zarumienienia mięsa i lekkiego odparowania wody.
Gdy mięso masz już w piekarniku, obierz ziemniaki i pokrój je w ok 1 cm kostkę  i po półgodzinie pobytu mięsa w piekarniku wrzuć na patelnię (ustawioną na krążku dystansowym), na której uprzednio mocno rozgrzej olej.
 Od czasu do czasu mieszaj. Obsmaż do uzyskania lekko brązowej barwy, teraz dopiero posól, dodaj posiekany drobno (nie przez praskę!)czosnek oraz cząber/tymianek. Na chwile przykryj.
W zasadzie to już wszystko.
Kostki ziemniaczane a'la frytki smakują przy tym wspaniale.
  Dodatkiem warzywnym, może być wszystko to co lubią biesiadnicy, może być np. sałatka z buraczków z papryką i ogórek kiszony.
 



5 komentarzy:

  1. Masz talent do gotowania.Karkówka wspaniała mmm :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest to, czego mi było trzeba, Skopiowalam, dziękuję, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. (post poprzedni usunąłem, błędnie wpisany nick)

    Gaju, Evito ... cała przyjemność po mojej stronie

    OdpowiedzUsuń
  4. Kazik ty to jesteś , ;] zajebiste danie ;]

    OdpowiedzUsuń