środa, 16 listopada 2011

Wieprzowina prawie po chińsku

Do sporządzenia tego przepisu skłoniły mnie kupowane czasem "gotowce". Mój przepis zdobył uznanie moich pań, a także znajomych płci obojga. 
Pozornie jest pracochłonny, ale zaręczam że to tylko pozory, przygotuj wszystkie składniki, a potem to już niemal zabawa, a na talerzu "niebo w gębie" serwowane z ryżem na sypko. 
 Niech nie wystraszy Cię ilość składników, czy długi sposób wykonania, są tylko po prostu dokładne, jak chyba wszystkie moje przepisy, zgodnie z założeniami tego bloga: początkującym będzie łatwiej. 

Składniki.
* 50 dag mięsa wieprzowego(łopatka, szynka);
*
15 dag boczku wędzonego surowego;
*
4 owoce papryki (różne kolory);
*
4 szt pieczarek;
*
1/4 strączka chili (**)(można pominąć, a w  zamian dodać więcej pieprzu zielonego ( nie czarnego!);
*
10 dag boczniaka;
*
2 średnie cebule (biała i czerwona);
*
1 szkl. marchewek malutkich (lub duża pokrojona w słupki;
*
1 por (śr. 2cm dł15  cm);
*
1 pietruszka (jak ½ pora);
*
1 kalarepka (wielkości jajka);
*
3 pomidory (śr. 5 cm);
*
5 śliwek suszonych;
*
4 (minimum)ogórki świeże(10 cm z niewykształconymi nasionami);
*
6 plastrów ananasa z puszki;
*
100 ml soku z „ananasowej”puszki;
*
150 ml oleju kukurydzianego lub z pestek winogron, z ryżu;
*
150 ml piwa jasnego;
*
ok. 100 ml wody;
*
2 kostki bulionu drobiowego;
*
1 łyżeczka imbiru mielonego lub ½; szkl. świeżego, pokrojonego w paski
*
½ płaskiej łyżeczki cynamonu mielonego;
*
½      „       kolendry zmiażdżonej;
*
¼      „       kardamonu sproszkowanego;

* 5 liści laurowych;
* 2 lekko wypukłe łyżeczki mąki ryżowej lub ziemniaczanej;
*
sól, pieprz zielony.
Wykonanie.
Potrzebny do robienia potrawy szeroki rondel 4-5 ltr. Oraz krążek dystansowy ( podkładka pod garnki).
 Do rondla postawionego bezpośrednio na dużym ogniu, wlej 100ml oleju i wrzuć pokrojony w słupki boczek, gdy lekko się wytopi dołóż mięso pokrojone w 2 cm kostkę.  Mięsa nie obtaczaj w mące!!
 Gdy mięso lekko zacznie „złocić się”, wrzuć cebulę pokrojoną w piórka i chili (**)(proponuję dać połowę tego składnika, zawsze możesz dodać). Cebula jest już zeszklona, dołóż paprykę, podlej połową piwa i wody, dodaj  liście laurowe, dodaj też marchewkę, pietruszkę, kalarepkę  (w słupki ), pomidory pokrojone w ósemkę i pozbawione nasion (wypłucz pod strumieniem wody) oraz pora pokrojonego w 4-5 cm paski (wzdłuż),co chwilę lekko ale dokładnie mieszaj całość. Doprowadź do wrzenia..
 Rondel postaw teraz na płytce dystansowej, nieco zmniejsz płomień.
Na patelni, w pozostałym oleju, lekko obsmaż; na silnym ogniu(!)pieczarki pokrojone >kapelusze w ósemki,> nóżki w słupki (na cztery, wzdłuż), na chwilę dodaje do podsmażanych pieczarek, pokrojone w paski boczniaki i po ok  5 minutach dodaj wszystkie grzybki do rondla.
 Duś ok. 5 min.
 W wodzie rozgnieć kostki bulionu, połącz z pozostałym piwem, wsyp wszystkie przyprawy, po dokładnym wymieszaniu wlej do rondla. 
Jeżeli imbir masz świeży  to wrzucamy bezpośrednio do rondla.
Ananasa (plastry) podziel (w 8-ki lub 16-ki), śliwki w paski 2-3 mm wzdłuż dodaj do rondla.
Ogólna uwaga: wszystkie składniki zawsze (robiac każdą potrawę) przygotowuję (w tym obróbka nożem), przed rozpoczęciem obróbki cieplnej, unikam wówczas możliwości pominięcia któregokolwiek, czy niezachowania kolejności.
W miarę potrzeby dodaj sól i pieprz zielony.
Potrawa nie powinna być za rzadka, rozpuść mąkę w soku z ananasa, wlej do rondla, wymieszaj i zagotuj całość podaj na stół: - z ryżem, ulubionym makaronem lub drobnymi kluseczkami kładzionymi.
Sos „posyp”po wierzchu świeżym ogórkiem pokrojonym w słupki.
 Ogórek dodaje potrawie wspaniałego smaku, trzeba to samemu poczuć(!).
 Jeżeli okaże się, że masz za dużo potrawy, możesz śmiało resztę zamrozić, oczywiście bez świeżego ogórka.
. Smak i konsystencja po rozmrożeniu pozostaną niezmienione.
Jeśli zamrożoną potrawę wyjmiesz do zjedzenia, do naczynia z odrobiną wody wrzuć całość zamrożoną i "top" na wolnym ogniu od czasu do czasu przewracając bryłę, do całkowitego rozmrożenia. Szybko potem doprowadź do wrzenia, nie gotuj już.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz