Pozornie jest pracochłonny, ale zaręczam że to tylko pozory, przygotuj wszystkie składniki, a potem to już niemal zabawa, a na talerzu "niebo w gębie" serwowane z ryżem na sypko.
Niech nie wystraszy Cię ilość składników, czy długi sposób wykonania, są tylko po prostu dokładne, jak chyba wszystkie moje przepisy, zgodnie z założeniami tego bloga: początkującym będzie łatwiej.
Składniki.
* 50 dag mięsa wieprzowego(łopatka, szynka);
* 15 dag boczku wędzonego surowego;
* 4 owoce papryki (różne kolory);
* 4 szt pieczarek;
* 1/4 strączka chili (**)(można pominąć, a w zamian dodać więcej pieprzu zielonego ( nie czarnego!);
* 10 dag boczniaka;
* 2 średnie cebule (biała i czerwona);
* 1 szkl. marchewek malutkich (lub duża pokrojona w słupki;
* 1 por (śr. 2cm dł15 cm);
* 1 pietruszka (jak ½ pora);
* 1 kalarepka (wielkości jajka);
* 3 pomidory (śr. 5 cm);
* 5 śliwek suszonych;
* 4 (minimum)ogórki świeże(10 cm z niewykształconymi nasionami);
* 6 plastrów ananasa z puszki;
* 100 ml soku z „ananasowej”puszki;
* 150 ml oleju kukurydzianego lub z pestek winogron, z ryżu;
* 150 ml piwa jasnego;
* ok. 100 ml wody;
* 2 kostki bulionu drobiowego;
* 1 łyżeczka imbiru mielonego lub ½; szkl. świeżego, pokrojonego w paski
* ½ płaskiej łyżeczki cynamonu mielonego;
* ½ „ kolendry zmiażdżonej;
* ¼ „ kardamonu sproszkowanego;
* 5 liści laurowych;
* 2 lekko wypukłe łyżeczki mąki ryżowej lub ziemniaczanej;
* sól, pieprz zielony.
Wykonanie.* 15 dag boczku wędzonego surowego;
* 4 owoce papryki (różne kolory);
* 4 szt pieczarek;
* 1/4 strączka chili (**)(można pominąć, a w zamian dodać więcej pieprzu zielonego ( nie czarnego!);
* 10 dag boczniaka;
* 2 średnie cebule (biała i czerwona);
* 1 szkl. marchewek malutkich (lub duża pokrojona w słupki;
* 1 por (śr. 2cm dł15 cm);
* 1 pietruszka (jak ½ pora);
* 1 kalarepka (wielkości jajka);
* 3 pomidory (śr. 5 cm);
* 5 śliwek suszonych;
* 4 (minimum)ogórki świeże(10 cm z niewykształconymi nasionami);
* 6 plastrów ananasa z puszki;
* 100 ml soku z „ananasowej”puszki;
* 150 ml oleju kukurydzianego lub z pestek winogron, z ryżu;
* 150 ml piwa jasnego;
* ok. 100 ml wody;
* 2 kostki bulionu drobiowego;
* 1 łyżeczka imbiru mielonego lub ½; szkl. świeżego, pokrojonego w paski
* ½ płaskiej łyżeczki cynamonu mielonego;
* ½ „ kolendry zmiażdżonej;
* ¼ „ kardamonu sproszkowanego;
* 5 liści laurowych;
* 2 lekko wypukłe łyżeczki mąki ryżowej lub ziemniaczanej;
* sól, pieprz zielony.
Potrzebny do robienia potrawy szeroki rondel 4-5 ltr. Oraz krążek dystansowy ( podkładka pod garnki).
Do rondla postawionego bezpośrednio na dużym ogniu, wlej 100ml oleju i wrzuć pokrojony w słupki boczek, gdy lekko się wytopi dołóż mięso pokrojone w 2 cm kostkę. Mięsa nie obtaczaj w mące!!
Gdy mięso lekko zacznie „złocić się”, wrzuć cebulę pokrojoną w piórka i chili (**)(proponuję dać połowę tego składnika, zawsze możesz dodać). Cebula jest już zeszklona, dołóż paprykę, podlej połową piwa i wody, dodaj liście laurowe, dodaj też marchewkę, pietruszkę, kalarepkę (w słupki ), pomidory pokrojone w ósemkę i pozbawione nasion (wypłucz pod strumieniem wody) oraz pora pokrojonego w 4-5 cm paski (wzdłuż),co chwilę lekko ale dokładnie mieszaj całość. Doprowadź do wrzenia..
Rondel postaw teraz na płytce dystansowej, nieco zmniejsz płomień.
Na patelni, w pozostałym oleju, lekko obsmaż; na silnym ogniu(!)pieczarki pokrojone >kapelusze w ósemki,> nóżki w słupki (na cztery, wzdłuż), na chwilę dodaje do podsmażanych pieczarek, pokrojone w paski boczniaki i po ok 5 minutach dodaj wszystkie grzybki do rondla.
Duś ok. 5 min.
W wodzie rozgnieć kostki bulionu, połącz z pozostałym piwem, wsyp wszystkie przyprawy, po dokładnym wymieszaniu wlej do rondla.
Jeżeli imbir masz świeży to wrzucamy bezpośrednio do rondla.
Ananasa (plastry) podziel (w 8-ki lub 16-ki), śliwki w paski 2-3 mm wzdłuż dodaj do rondla.
Ogólna uwaga: wszystkie składniki zawsze (robiac każdą potrawę) przygotowuję (w tym obróbka nożem), przed rozpoczęciem obróbki cieplnej, unikam wówczas możliwości pominięcia któregokolwiek, czy niezachowania kolejności.
W miarę potrzeby dodaj sól i pieprz zielony.
Potrawa nie powinna być za rzadka, rozpuść mąkę w soku z ananasa, wlej do rondla, wymieszaj i zagotuj całość podaj na stół: - z ryżem, ulubionym makaronem lub drobnymi kluseczkami kładzionymi.
Do rondla postawionego bezpośrednio na dużym ogniu, wlej 100ml oleju i wrzuć pokrojony w słupki boczek, gdy lekko się wytopi dołóż mięso pokrojone w 2 cm kostkę. Mięsa nie obtaczaj w mące!!
Gdy mięso lekko zacznie „złocić się”, wrzuć cebulę pokrojoną w piórka i chili (**)(proponuję dać połowę tego składnika, zawsze możesz dodać). Cebula jest już zeszklona, dołóż paprykę, podlej połową piwa i wody, dodaj liście laurowe, dodaj też marchewkę, pietruszkę, kalarepkę (w słupki ), pomidory pokrojone w ósemkę i pozbawione nasion (wypłucz pod strumieniem wody) oraz pora pokrojonego w 4-5 cm paski (wzdłuż),co chwilę lekko ale dokładnie mieszaj całość. Doprowadź do wrzenia..
Rondel postaw teraz na płytce dystansowej, nieco zmniejsz płomień.
Na patelni, w pozostałym oleju, lekko obsmaż; na silnym ogniu(!)pieczarki pokrojone >kapelusze w ósemki,> nóżki w słupki (na cztery, wzdłuż), na chwilę dodaje do podsmażanych pieczarek, pokrojone w paski boczniaki i po ok 5 minutach dodaj wszystkie grzybki do rondla.
Duś ok. 5 min.
W wodzie rozgnieć kostki bulionu, połącz z pozostałym piwem, wsyp wszystkie przyprawy, po dokładnym wymieszaniu wlej do rondla.
Jeżeli imbir masz świeży to wrzucamy bezpośrednio do rondla.
Ananasa (plastry) podziel (w 8-ki lub 16-ki), śliwki w paski 2-3 mm wzdłuż dodaj do rondla.
Ogólna uwaga: wszystkie składniki zawsze (robiac każdą potrawę) przygotowuję (w tym obróbka nożem), przed rozpoczęciem obróbki cieplnej, unikam wówczas możliwości pominięcia któregokolwiek, czy niezachowania kolejności.
W miarę potrzeby dodaj sól i pieprz zielony.
Potrawa nie powinna być za rzadka, rozpuść mąkę w soku z ananasa, wlej do rondla, wymieszaj i zagotuj całość podaj na stół: - z ryżem, ulubionym makaronem lub drobnymi kluseczkami kładzionymi.
Sos „posyp”po wierzchu świeżym ogórkiem pokrojonym w słupki.
Ogórek dodaje potrawie wspaniałego smaku, trzeba to samemu poczuć(!).
Jeżeli okaże się, że masz za dużo potrawy, możesz śmiało resztę zamrozić, oczywiście bez świeżego ogórka.
. Smak i konsystencja po rozmrożeniu pozostaną niezmienione.
Jeśli zamrożoną potrawę wyjmiesz do zjedzenia, do naczynia z odrobiną wody wrzuć całość zamrożoną i "top" na wolnym ogniu od czasu do czasu przewracając bryłę, do całkowitego rozmrożenia. Szybko potem doprowadź do wrzenia, nie gotuj już.
Ogórek dodaje potrawie wspaniałego smaku, trzeba to samemu poczuć(!).
Jeżeli okaże się, że masz za dużo potrawy, możesz śmiało resztę zamrozić, oczywiście bez świeżego ogórka.
. Smak i konsystencja po rozmrożeniu pozostaną niezmienione.
Jeśli zamrożoną potrawę wyjmiesz do zjedzenia, do naczynia z odrobiną wody wrzuć całość zamrożoną i "top" na wolnym ogniu od czasu do czasu przewracając bryłę, do całkowitego rozmrożenia. Szybko potem doprowadź do wrzenia, nie gotuj już.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz