wtorek, 8 listopada 2011

Rajskie jabłuszka w syropie

Niedługo przymrozki, a także czas zbioru dzikiej róży, rajskich jabłuszek. 
 Właśnie rajskie jabłuszka, jako jeden z przetworów z lat mojego dzieciństwa, są świetnym dodatkiem do zimowej herbaty, a także nadzieniem do ciast, rogalików, nawet ozdobą tortów czy mazurków.
 Jako uzupełnienie, foto przysłane (patrz komentarze).

Składniki
-1,0 kg  rajskich jabłuszek, zerwanych wraz z ogonkami tuż po pierwszym przymrozku;
- 1,5 kg cukru;
- 15-20 dag imbiru świeżego;
- ½  laski wanilii (nie cukru wanilinowego !! jako substytut);- 1 dojrzała cytryna;
- 100 ml rumu lub 50 ml spirytusu.
Wykonanie
Wanilię rozetnij, nożem wydrap miąższ, skórkę dodaj do wody w której będą gotowane jabłuszka, miąższ zamknij w szczelnym słoiczku, dodasz go do ostatniego gotowania.
Jabłuszka
dokładnie ale i delikatnie umyj, bambusową najlepiej jeszce"odchudzoną"(!) wykałaczką (nie metalem!) nakłuj głęboko, aż do gniazd nasiennych (6-8 nakłuć) i wsyp delikatnie do wrzątku (najlepiej w szerokim rondlu), wody tylko tyle aby przykryła owoce, gdy zacznie się gotować dodaj wyciśnięty z cytryny sok, zmniejsz płomień i gotuj 5-8 minut  aby tylko „pyrkotało”.
Delikatnie odlej wywar do innego naczynia, odmierz 3 szklanki, pozostały wywar zachowaj na razie. Skórkę z wanilii możesz wyrzucić/zachować do innych celów/.
Do garnka z 3 szklankami wywaru wsyp 0,5 kg cukru i zagotuj, a powstałym syropem zalej jabłuszka w rondlu.
 Pozostaw rondel pod przykryciem do następnego dnia.
 Zlej syrop z jabłek do garnka, w którym gotowany był syrop, dodaj 0,5 kg cukru, wstaw na ogień, wsyp imbir pokrojony w 1,0 cm kostkę, zagotuj i wrzącym syropem zalej jabłuszka.
Pozostaw do następnego dnia. 
Wyjmij delikatnie owoce i imbir z syropu, dodaj pozostały cukier zagotuj , włóż delikatnie z powrotem jabłuszka i imbir, gotuj na bardzo wolnym ogniu, aż  jabłuszka staną się „szkliste”, pod koniec gotowania dodaj "wydłubany" miąższ wanilii.
 Jeśli zachodzi potrzeba możesz podczas gotowania dolać nieco wywaru z gotowania owoców ale lepiej „pomęczyć” się trochę.
Słoiki i nakrętki porządnie wyparz (ja wolę wygotować).
 Wkładaj gorące owoce do słoiczków, do wysokości ¾  słoiczka, zalej syropem 1-2 cm ponad owoce, wlej łyżkę alkoholu, zakręć postaw słoiczek odwrócony dnem do góry, wystudź po kocem.
Jeśli chcesz podawać dzieciom rób bez alkoholu tylko … zaznacz słoiczki.
Po skonsumowaniu jabłuszek i kostek imbirowych możesz syrop wykorzystać do innych deserów, a nawet sporządzić szybko doskonałą
słodką wódkę, likier.

4 komentarze:

  1. Taki śliczny przepisik dla mnie :)
    Dziękuję!
    Zrobię i wyślę Ci zdjęcie, żebyś sobie mógł dołączyć do notki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ok. Nie wiem czy zdobędę takie jabłuszka, są na ... cmentarzu takie właśnie i czerwone ale ...właśnie gdyby z drugiej strony płotu rosły ;-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyżej wpisana została obietnica, dziś dostałem, z takim dopiskiem:

    "Heja :)
    Kiedyś Ci obiecałam, że obfotografuję te rajskie jabłuszka, które robiłam z Twojego przepisu i błogosławieństwa :)
    Proszsz...
    Możesz wykorzystac, jesli chcesz :)"{
    ... fotosy, z których jeden wklejam, jako dowód, że chyba przepis wart wykonania.
    Agik, pychola wysyłam

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę są wspaniałe :)
    Pyszne, aromatyczne, rozgrzewające :)

    Dziękuję :)
    Jak dopadnę jeszcze te jabłuszka, to zrobię więcej, bo są warte każdego starania i każdej celebracji :)

    OdpowiedzUsuń